Úton egy szebb élet felé

Sütemények, desszertek

Raffaello-íz

2014.03.11 17:02

Hozzávalók:

  • 2,5 dl zsírszegény tej.
  • 1 teáskanálnyi folyékony vanília aroma.
  • 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor (40 gramm).
  • 40 gramm mandulaliszt.
  • 26 gramm kókuszreszelék.
  • Édesítőszer ízlés szerint (Norbi Update 1 Zérót használtam, 1 csapott evőkanálnyit).
  • Fél, háromnegyed evőkanálnyi Dr. Oetker zselatin fix por.
  • Kókuszreszelék a forgatáshoz.
  • Egész szem mandula, hántolt.

Elkészítése:

A tejjel elkeverjük egy lábosban az összes hozzávalót simára. A kis rózsán, közepeslángon jó sűrűre főzzük folyamatos kavargatás mellett. Kihűtjük teljesen, meg fog szilárdulni. Golyókat formálunk belőle, a közepébe mandulát teszünk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Hűtőben pihentessük pár órát.

Ebből az adagból 14 darab golyó lett. 1 darabban kb. 3-4 gramm szénhidrát van.

Meggyes-pite

2014.03.10 10:04

Hozzávalók a tésztához:

  • Fél csomag sütőpor.
  • 1 csipet nátrium-szegény tengeri só.
  • 35 gramm édesítőszer (Norbi Update 1 Zéró).
  • 1 db tojássárgája.
  • 300 gramm Norbi Update 1 bekevert liszt (50%-os CH csökkentett).
  • 4 evőkanál zsírszegény tejföl (12%-os).
  • 150 gramm teavaj, ami jó minőségű.

Hozzávalók a töltelékhez (nem muszáj meggyes, lehet akár almás, túrós is, variálható):

  • 600 gramm meggy (Én mirelitet használtam hozzá).
  • 1 csomag (40 gramm) vaníliás pudingpor (Dr. Oetker-t használtam hozzá, cukor és tej nélkül).
  • 1, 5 evőkanál Norbi Update 1 Zéró édesítőszer.
  • 1 teáskanálnyi vanília aroma (folyékony).
  • 3 dl szésavmentes víz.

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük (sütőpor, liszt, porrá őrölt, darált édesítőszer, só), majd hozzáadjuk a többit is (szobahőmérsékletű vaj, tojássárgája, tejföl). Homogén tésztává gyúrjuk, majd letakarva a hűtőben pihentetjük 1 órát. A tésztát ketté választjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra. Szilikonos sűtőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik felét, amit megszúrkálunk villával. A másik felét is kinyújtjuk.

Elkészítjük a tölteléket. Egy lábosba öntjük a meggyet, 2 dl vízzel, a vanília aromával, édeítővel és összerottyantjuk, főzzük egy kicsit. Fontos, hogy ha mirelit vagy friss meggyet használunk vágjuk félbe őket. A pudingport keverjük ki 1 dl vízben csomómentesre, majd sűrítsük be vele a meggyet. Langyos állapotban öntsük a tésztára, majd helyezzük rá a kinyújtott lapot és szúrkáljuk meg villával.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Én 10 perc elteltével fordítottam rajta egyet. Hőlégkeverésesben sütöttem. Amikor kihűlt akkor szeleteljük fel. Még finomabb, ha hűtőbe tesszük és másnap fogyasztjuk. Porcukor állagú édesítőszerrel megszórhatjuk a tetejét. Isteni finom!

Ha 15 szeletre vágjuk, akkor kb. 1 szeletben 12-13 gramm szénhidrát van.

(A recept forrása: www.edesentokeletes.blogspot.hu - ez a blog szolgált a recept alapjául, kicsit módosítottam rajta.)

 

Túrógombóc

2014.03.04 13:55

Hozzávalók:

  • 500 gramm félzsíros tehéntúró (Én Oké!-t használtam.).
  • 1 teáskanálnyi jódozott tengeri só.
  • Víz.
  • Szénhidrátcsökkentett zsemlemorzsa (Én Norbi Update 1 Mester Morzsát használtam hozzá.).
  • Kókuszolaj/kókuszzsír.
  • Édesítőszer ízlés szerint (Norbi Update 1 Zéró édesítőszer, eritrit).
  • 2 db tojás.
  • 75 gramm teljes kiőrlésű zabkorpa (Naturland).

Elkészítése:

A túrót összetörjük villával egy tálban, ízlés szerint hozzáadunk édesítőszert, a tojásokat, és a zabkorpát, majd alaposan eldolgozzuk a masszát. Aki szereti az tehet bele reszelt citromhéjat és/vagy vanília aromát is. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni. Ez nagyon fontos!

Másnap enyhén nedves kézzel formáljunk gombócokat belőle. Egy lábosba forraljunk fel vizet, amibe sót tettünk. Ha felforrt vegyük lejjebb a gázt és csak enyhén forrjon. Óvatosan tegyük bele a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére még egy 4-5 percig főzzük, majd óvatosan vegyük ki a vízből.

Egy teflon serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt/olajat és pirítsuk meg kis lángon a zsemlemorzsát. Forgassuk meg benne a gombócokat alaposan.

Porrá őrölt/darált édesítőszerrel tálaljuk vagy cukormentes vaníliás cukorral, tejföllel, cukormentes pudinggal, joghurtöntettel.

(Én fele adagot készítettem, 8 db golyó lett belőle.) Körül-belül egy gombóc 8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

(A recept forrása: Update 1 süteményes könyv)

Palacsinta alaprecept

2014.03.03 12:07

Hozzávalók:

  • 75 gramm 50%-os szénhidrátcsökkentett liszt vagy 32,5 gramm fehérliszt (BL55) és 32,5 gramm MM (Master Mix szénhidrátcsökkentő liszt). /Én Norbi Update 1 bekevert kész lisztből készítettem./
  • 75 gramm szénsavmentes víz.
  • 1 csapott evőkanálnyi eritrit (Norbi Update 1 Zéró érdesítőszer).
  • 25 gramm kókuszolaj/kókuszzsír.
  • 1 darab "M"-es méretű tojás.
  • 1 dl zsírszegény tej.

Elkészítése:

A hozzávalókat robotgéppel simára keverjük, majd hűtőben 20 percet pihentetjük. Közepes lángon alaposan megsütjük teflon serpenyőben, kókuszzsírral olajoztam folyamatosan a hagyományos módon. Ízlés szerint töltjük cukormentes töltelékekkel. (Lásd receptjeim között).

A receptből kb. 7 darab kis méretű palacsinta lett. Összesen ez az adag töltelék nélkül: 32 gramm szénhidrátot tartalmaz.

(A recept forrása: Rubint Réka weboldala.)

Kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 150 gramm mandulaliszt.
  • 3-4 csapott evőkanál eritrit (Én Norbi Update 1 Zéró édesítőszert használtam hozzá).
  • 35 gramm kókuszreszelék + pár evőkanálnyi a forgatáshoz.
  • Rum aroma ízlés szerint.
  • Vanília aroma ízlés szerint.
  • 2-3 evőkanál frissen főzött fekete kávé.
  • 75 gramm cukormentes lekvár (Én ebben a receptben Norbi Update 1 Szilvalekvárt használtam, mert ez volt itthon, de lehet akár baracklekvárból is készíteni).
  • 20 gramm cukormentes kakaópor (Szerencsi cicás kakaóport használtam).

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat (mandulaliszt, kókuszreszelék, kakaópor, édesítőszer) keverjük össze, majd öntsük hozzá a folyékonyakat (lekvár, kávé, ruma aroma, vanília aroma) is. A hagyományos módon formáljunk belőle golyókat és forgassuk meg a kókuszreszelékben. A közepébe tehetünk friss, vagy fagyasztott meggyet (amit előzőleg lecsepegtetünk és kiengedünk), ezek legyenek hozzáadott cukortól mentesek, erre nagyon ügyeljünk. Majd tegyük hűtőbe.

Nekem 18 darab kis golyó lett belőle. Nagyon finom, és egészséges.

1 darab körül-belül 2,5 gramm szénhidrátot tartalmaz.

(A recept forrása: Lilahajnal blogja)