Hozzávalók:
- 500 gramm félzsíros tehéntúró (Én Oké!-t használtam.).
- 1 teáskanálnyi jódozott tengeri só.
- Víz.
- Szénhidrátcsökkentett zsemlemorzsa (Én Norbi Update 1 Mester Morzsát használtam hozzá.).
- Kókuszolaj/kókuszzsír.
- Édesítőszer ízlés szerint (Norbi Update 1 Zéró édesítőszer, eritrit).
- 2 db tojás.
- 75 gramm teljes kiőrlésű zabkorpa (Naturland).
Elkészítése:
A túrót összetörjük villával egy tálban, ízlés szerint hozzáadunk édesítőszert, a tojásokat, és a zabkorpát, majd alaposan eldolgozzuk a masszát. Aki szereti az tehet bele reszelt citromhéjat és/vagy vanília aromát is. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni. Ez nagyon fontos!
Másnap enyhén nedves kézzel formáljunk gombócokat belőle. Egy lábosba forraljunk fel vizet, amibe sót tettünk. Ha felforrt vegyük lejjebb a gázt és csak enyhén forrjon. Óvatosan tegyük bele a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére még egy 4-5 percig főzzük, majd óvatosan vegyük ki a vízből.
Egy teflon serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt/olajat és pirítsuk meg kis lángon a zsemlemorzsát. Forgassuk meg benne a gombócokat alaposan.
Porrá őrölt/darált édesítőszerrel tálaljuk vagy cukormentes vaníliás cukorral, tejföllel, cukormentes pudinggal, joghurtöntettel.
(Én fele adagot készítettem, 8 db golyó lett belőle.) Körül-belül egy gombóc 8 gramm szénhidrátot tartalmaz.
(A recept forrása: Update 1 süteményes könyv)