Úton egy szebb élet felé

Meggyes-pite

2014.03.10 10:04

Hozzávalók a tésztához:

  • Fél csomag sütőpor.
  • 1 csipet nátrium-szegény tengeri só.
  • 35 gramm édesítőszer (Norbi Update 1 Zéró).
  • 1 db tojássárgája.
  • 300 gramm Norbi Update 1 bekevert liszt (50%-os CH csökkentett).
  • 4 evőkanál zsírszegény tejföl (12%-os).
  • 150 gramm teavaj, ami jó minőségű.

Hozzávalók a töltelékhez (nem muszáj meggyes, lehet akár almás, túrós is, variálható):

  • 600 gramm meggy (Én mirelitet használtam hozzá).
  • 1 csomag (40 gramm) vaníliás pudingpor (Dr. Oetker-t használtam hozzá, cukor és tej nélkül).
  • 1, 5 evőkanál Norbi Update 1 Zéró édesítőszer.
  • 1 teáskanálnyi vanília aroma (folyékony).
  • 3 dl szésavmentes víz.

Elkészítése:

Először a tésztát készítjük el. A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük (sütőpor, liszt, porrá őrölt, darált édesítőszer, só), majd hozzáadjuk a többit is (szobahőmérsékletű vaj, tojássárgája, tejföl). Homogén tésztává gyúrjuk, majd letakarva a hűtőben pihentetjük 1 órát. A tésztát ketté választjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra. Szilikonos sűtőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik felét, amit megszúrkálunk villával. A másik felét is kinyújtjuk.

Elkészítjük a tölteléket. Egy lábosba öntjük a meggyet, 2 dl vízzel, a vanília aromával, édeítővel és összerottyantjuk, főzzük egy kicsit. Fontos, hogy ha mirelit vagy friss meggyet használunk vágjuk félbe őket. A pudingport keverjük ki 1 dl vízben csomómentesre, majd sűrítsük be vele a meggyet. Langyos állapotban öntsük a tésztára, majd helyezzük rá a kinyújtott lapot és szúrkáljuk meg villával.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Én 10 perc elteltével fordítottam rajta egyet. Hőlégkeverésesben sütöttem. Amikor kihűlt akkor szeleteljük fel. Még finomabb, ha hűtőbe tesszük és másnap fogyasztjuk. Porcukor állagú édesítőszerrel megszórhatjuk a tetejét. Isteni finom!

Ha 15 szeletre vágjuk, akkor kb. 1 szeletben 12-13 gramm szénhidrát van.

(A recept forrása: www.edesentokeletes.blogspot.hu - ez a blog szolgált a recept alapjául, kicsit módosítottam rajta.)