Úton egy szebb élet felé

Főételek, levesek

Amerikai káposztasaláta

2014.03.24 13:19

Hozzávalók:

  • Fejes fehér káposzta. (200 gramm)
  • Vöröshagyma. (20 gramm)
  • Sárgarépa. (50 gramm)
  • Extra szűz olíva olaj. (10 ml)
  • Borecet, vagy sima ecet. (1 teáskanálnyi)
  • Norbi Update 1 majonéz. (50 gramm)
  • Norbi Update 1 mustár. (2 gramm)
  • Zsírszegény tejföl. (60 gramm)

Elkészítése:

A káposztát és sárgarépát mossuk meg, a répát pucoljuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le őket. A vöröshagymát is pucoljuk meg, ezt kis lyukú reszelőn reszeljük hozzzá. Öntsük rá a folyékony alapanyagokat és alaposan keverjük össze. Hűtőben negyed órát pihentessük, hogy az ízek összeérjenek kicsit.

A képen látható módon tálaltam, sózott, borsozott, sült csirkemellfilével, baconnel. (A bacon szírjában sütöttem ki a húst és a bacont együtt. Nem tettem hozzá plusz zsiradékot! A megadott mennyiség 2 adagot jelent.)

Tojásos lecsó

2014.03.14 08:38

Hozzávalók:

  • Szalonna, vagy bacon szalonna.
  • Kókuszzsír/kókuszolaj.
  • Nátrium-szegény tengeri só.
  • Vöröshagyma.
  • Étkezési paprika, esetleg még kaliforniai paprika.
  • Cukormentes virsli (Update 1 virsli).
  • Őrölt édes-nemes pirospaprika.
  • Őrölt fekete bors.
  • Tojás.

Elkészítése:

A szalonnát vágjuk fel apró kockákra, a vöröshagymát is, a virslit pedig karikázzuk fel. Egy lábosban vagy serpenyőben kókuszzsíron pirítsuk meg alaposan a hagymát, virslit és szalonnát. Ha megpirult húzzuk le a tűzről és öntsük fel egy kevés vízzel. Mehet bele a fekete bors, a só és a pirospaprika is. Tegyük vissza a tűzre és öntsük bele a paprikát, amit előzőleg összevágtunk. Keverjük össze, majd fedjük le egy fedővel és hagyjuk rotyogni. Néha kevergessük meg, kóstolgassuk. Ha megpuhult (kb. 15 perc múlva), verjünk fel egy tojást és keverjük bele. Ha a tojás "összeugrott" kész a lecsó. Rozsos szénhidrátcsökkentett kenyérrel tálaltam.

Kb. egy adag lecsóban 10 gramm szénhidrát van a kenyér nélkül. Én 180 gramm paprikából készítettem, egy virsliből, egy kis szalonnából és fél hagymából.

Paradicsomleves

2014.03.10 10:20

Hozzávalók:

  • Sűrített paradicsom püré (sózott, cukormentes verzió).
  • Nátrium-szegény tengeri só.
  • Őrölt fekete bors.
  • Petrezselyem (ez lehet friss vagy szárított).
  • Bazsalikom (ez is lehet friss vagy szárított).
  • Édesítőszer (Norbi Update 1 Zéró).
  • Szénhidrátcsökkentett leves tészta (Norbi Update 1 rizsszem tésztát használtam a klasszikus rizs helyett).
  • Víz.

Elkésztése:

Egy lábosba beleöntjük a sűrített paradicsomot és felöntjük vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint, majd megfőzzük. Tehetünk bele friss paradicsomot és hagymát is, így még finomabb lesz. Forrás után még egy pár percig főzzük.

Míg a leves készül, addig a tésztát kifőzzük sós vízben, majd leszűrjük.

Friss light mozzarella golyókkal tálaljuk.

Hozzávalók:

  • Csirkemell.
  • Lilahagyma.
  • Tengeri só.
  • Fekete bors, őrölt.
  • Norbi Update 1 szénhidrátcsökkentett tészta.
  • Karaván füstöltsajt.
  • 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín.
  • Kókuszolaj/kókuszzsír.
  • Petrezselyem.

Elkészítése:

A tésztát feltesszük főni, sós vízben, majd, ha megpuhult leszűrjük.

A csirkemellről levágjuk a zsíros részeket, apró kockákra vágjuk és alaposan megmossuk. Sóval, borssal ízesítjük. Kevés olajon megpuhítjuk és megpirítjuk, majd ráöntjük a tejszínt, a lereszelt karaván sajtot, és szórunk bele petrezselymet valamint az apróra vágott lilahagymát. Összerottyantjuk, és ha elolvadt benne a sajt levesszük a tűzről és összekeverjük a tésztával. Reszelt sajttal díszítjük.

Szénhidrát tartalma 1 adagnak kb. 29 gramm (ha 60 gramm tésztát főzünk ki hozzá).

Lencsefőzelék

2014.02.28 12:25

Hozzávalók:

  • 50 gramm lencse.
  • Cukormentes ételízesítő ízlés szerint (Én Norbi Update 1 VegaMixet használtam, só tartalmút).
  • Füstölt oldalas.
  • Őrölt fekete bors.
  • Víz.
  • Babérlevél.
  • 30 gramm 50%-os szénhidrát csökkentett lisztkeverék (Én Norbi Update 1 bekevert lisztet használtam).
  • Kókuszolaj vagy kókuszzsír.

Elkészítése:

A lencsét a főzés előtti éjszaka áztassuk be vízbe, és válogassuk ki.
Másnap szűrjük le és öblítsük át. Egy lábosba engedjünk vizet, tegyük bele az oldalast, a babérleveleket, az ételízesítőt és a borsot. Kb. 15 perc alatt főzzük puhára a húst, majd adjuk hozzá a lencsét és főzzük tovább, mígnem az is megpuhul.
Ha kész van, akkor zárjuk el a gázt és készítsünk rántást a lisztbőr és a zsírból/olajból, végül folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a "főzelékünket". Sajttal, tejföllel, sovány pörkölttel tálalhatjuk.

(Ez a mennyiség egy adagra készült, ha több főre főzöl szorozd be a mennyiséget, annyival, amennyit szeretnél. Babérlevélből egy adaghoz kb. 3 levelet tettem, ez ízlés függő, hogy kinek mennyi kell bele. Tehetsz bele fokhagymát is ha úgy jobban szereted vagy cukormentes kolbászt. Egy adag kb. 37 gramm szénhidrátot tartalmaz.)